نسب به معنای نژاد و خاندان است. و در قانون رابطه خونی بین دونفر را مشخص میکند مانند نسب پدر و فرزند یا نسب برادر و خواهر. گاهی در مورد این روابط خونی شبهه و شک وجود دارد که یکی از رایج ترین آن نسب پدر و فرزندی است. چون امکان صیغه هم برای مردان است برای فرزندان این نوع روابط ممکن است دردسر ساز شود. در مقالهی حاضر به راه های مختلف اثبات این نسبت مانند آماره قانونی و فراش، شهادت و اقرار میپردازیم و در نهایت آخرین راه یعنی آزمایش DNA و مسائل مربوط به آن را مطرح میکنیم.
اثبات نسب پدر و فرزندی
اثبات این مورد با نسب مادر و فرزند متفاوت است. چون مادر نمیتواند دوره حاملگی و اثرات آن را پنهان کند. از طرفی سند تولد کودک در بیمارستان و شناسنامه کودک هم جز مستندات و دلایل نسب مادری است. ولی چون بسته شدن نطفه کودک پشت درهای بسته صورت میگیرد. برای مرد امکان رد و نفی وجود دارد که برای این منظور، فرزند متولد شده و یا مادر او برای بهره بردن کودک از حقوق قانونی دست به شکایت و طرح دعوا میزنند.
شرایط طرح دعوی و دادگاه
در صورت هرگونه شبهه برای طرح دعوا فرد شاکی به دادگاه خانواده مراجعه میکند. یکی از موارد مراجعه نفی ولد است. یعنی انکار کودک توسط پدر یا هرفردی که این موضوع را میداند. برای قبولی دعوا در دادگاه باید از زمان اطلاع پدر از وجود فرزند کمتر از 2 ماه گذشته باشد. و یا درصورتی که تاریخ تولد کودک از پدر پوشانیده شود و بعد پدر متوجه آن شود از زمانی که این اختلاف زمان را بفهمد 2 ماه وقت دارد تا به دادگاه مراجعه کند، در غیر این صورت قابل قبول نیست.
آماره قانونی
آماره دو نوع دارد، آماره قانونی و آماره قضایی. در حقیقت آماره قانونی، شرایط در خصوص اثبات یک موضوع را برای قاضی مشخص میکند و مبنای علم اوست. وتا زمانیکه خلاف آن ثابت نشود درست درنظرگرفته میشود. ولی آماره قضایی به نظر قاضی واگذار شده است که در خصوص شهادت شهود، و مابقی ماجرا چه تصمیمی میگیرد.
آماره فراش
یکی از اقسام آمار قانونی، آماره فراش است که به معنی بستر است. در آن بیان میکند فرزند متولد شده زن شوهر دار طبق عرف متعلق به شوهر اوست مگر اینکه خلاف آن ثابت شود.
نحوه ی اثبات نسب پدر و فرزندی به وسیله آماره فراش
- درصورت مزدوج بودن: از تاریخ نزدیکی زوجین تا زمان تولد، کمتر از شش ماه و بیشتر از ده ماه نگذشته باشد. چون این مدت حداقل و حداکثر ماه هایی است که اگر کودک به دنیا بیابد زنده میماند. مگر اینکه خلاف آن ثابت شود مثلا شوهر در اثر تصادف در بیهوشی باشد و اسناد و مدارک بیمارستانی دلالت بر آن کند که وی مدتی طولانی در بیهوشی بوده و با این وضعیت، قادر به نزدیکی با همسر خود نبوده است.
- بسته شدن نطفه قبل از نکاح: درصورتیکه از تاریخ ازدواج تا تولد کودک، کمتر از 6 ماه و بیشتر از 10 ماه نگذشته باشد، کودک متعلق به شوهر است.
- بعد از جدایی: اگر مادر پس از انحلال نکاح ازدواج مجدد نکرده باشد، کودک متعلق به شوهر خواهد بود. به شرطی که از تاریخ جدایی تا تولد کودک کمتر از 6 ماه و بیشتر از 10 ماه نگذشته باشد. مگر اینکه مثلا شوهر به وکیل وکالت داده باشد برای مسائل جدایی و خود به خارج سفر کرده باشد و طبق مهر ورود و خروج در زمان بسته شدن نطفه در کشور نباشد. البته دادگاه های طلاق ایران قبل از جدایی از خانم برگه آزمایش بارداری منفی میخواهد.
- بعد از جدایی و ازدواج مجدد مادر: بعد از انحلال نکاح مادر و ازدواج مجدد او، اگر از تاریخ طلاق 10 ماه نگذشته و ازدواج دوم به 6 ماه رسیده باشد، طفل متعلق به شوهر دوم خواهد بود. مگر آنکه یک آماره قانون قطعی دیگری خلاف آن را ثابت کند.
تفاوت آماره و دلیل
دلیل، مبنای حکم است و قاضی باید بر اساس آن، حکم صادر کند. ام آماره، نوعی دلیل غیر مستقیم و نشانه است که به علم قاضی کمک می کند ولی قاضی مکلف نیست، بر مبنای آنها، حکمی صادر نماید. دلایل در قانون، حصری و اثبات شده هستند.اما آماره قضایی به کشف قاضی مروط است.
شهادت در مورد نسب پدر و فرزندی
یکی از شمایل اثبات، شهادت شاهدین است. یعنی شاهدین از نحوه ی رابطه و واقعیت ماجرا اطلاع دارند. شاهدین باید شهادت خود را به صورت کتبی بنویسند و امضا کنند. طبق قانون در دعوای غیرمالی شهادت دو مرد کفایت میکند. در مورد صحت و سقم شهادت دادگاه باید تصمیم گیری کند.
اقرار به نسب پدرو فرزندی
اقرار یعنی بیان کردن مطلبی برعلیه خود و به سود دیگری در مورد موضوع مورد ادعا. به همین علت ندر اکثر مواقع مطلبی را که فرد به ضضر خود و سود دیگران بیان میکند، واقعیت است. اما در این مورد پدر و فرزندی نمیتوان گفت اقرار به ضرر فرد است و حتی به سود او هم میشود. مثلا مردی اقرار کند که کودکی فرزند او است و در عین حال، نه تنها از این اقرار ضرری نبیند، بلکه به دلیل فوت همان کودک، به عنوان وارث از ماترک او بهره مند شود. صحت اقرار چهار شرط دارد:
- کسی که اقرار میکند عاقل و بالغ و مختار باشد.
- نسب مورد ادعا مجهول باشد. یعنی کسی نمیتواند اقرار به نسب با کودکی یا فردی را بکند که پدر و مادرش معلوم است.
- تحقق نسب برحسب عادت و قانون ممکن باشد. یعنی اگر پسر 18 ساله ای اقرار کند که پدر پسری 10 ساله است براساس عادت، چنین چیزی ممکن نیست. یا اگر مردی اقرا کند که پدر کودکی است در حالی که کودک دختر خاله یا دختر عمه او است، چنین اقراری معتبر نیست. چون قانونا ممکن نیست که کسی با خاله یا عمه خود ازدواج کرده باشد.
- کسی که به نسب او اقرار شده، تصدیق کند و اگر نکند ،حکم به وجود نسب نخواهد گرفت. مگر اینکه کودک باشد.
آزمایش DNA
درصورتیکه همچنان در رابطه با اثبات نسب پدرو فرزندی شبهه وجود داشته باشد و اظهارات طرفین و آمارههای قانونی نتوانند به طور دقیق نسب را مشخص کنند، دادگاه از کودک و پدر فرضی آزمایش DNA میگیرد. مولکولهای DNA حاوی اطلاعات زیادی درباره ژنتیک انسان هستند و ساختار او را میسازند. آزمایش DNA به دو شکل قبل از تولد فرزند و در حین حاملگی و بعد از تولد فرزند انجام میشود.
نحوه آزمایش DNA:
مولکولهای DNA حاوی اطلاعات زیادی درباره ژنتیک انسان هستند و ساختار او را میسازند. همچنین از طریق تست DNA امکان تشخیص هویت وجود دارد به همین دلیل از این آزمایش برای تشخیص والدین یک نوزاد و یا ژن درمانی استفاده میشود.
زمان دریافت جواب تست DNA ممکن است 36 ساعت تا سه هفته طول بکشد و تعداد و کیفیت نمونهای که برای آزمایشگاه ارسال میشود در کاهش یا افزایش زمان تأثیرگذاراست. و نسب پدر و فرزندی را اثبات و تایید نمیکند بلکه به صورت قطعی نبود نسب پدر و فرزندی را اثبات و تایید میکند.
کاربرد آزمایش DNA
این آزمایش انواع مختلفی دارد که برای کاربردهای گوناگون مانند موارد زیر کاربرد دارد:
بررسی نمونه های جمع آوری شده از صحنه های جرم
جستجوی اعضاء گمشده خانواده
تشخیص دوقلوهای همسان
اثبات جابجایی نوزاد پس از تولد
تشخیص هویت از روی آثار باقیمانده از بدن اجساد در سوانحی نظیر سیل و زلزله، آتش سوزیها، سوانح هوایی و زمینی، جنگ ها و ...
آزمایش DNA قبل از تولد فرزند
آزمایش DNA قبل از تولد را میتوان در هفته چهاردهم یا بیست چهارم انجام داد. و از بافت جفت یا مایع آمنیوتیک برای انجام آزمایش DNA استفاده کرد. یعنی پزشک با یک سوزن مخصوص مقداری از مایعی که جنین در آن شناور است (آمنیوتیک) را جمعآوری کرده و به آزمایشگاه میفرستند. این روش نمونهبرداری ممکن است باعث ایجاد خطرات جدی برای سلامتی مادر و جنین شود و معمولا توصیه نمیشود.
آزمایش DNA بعد از تولد فرزند
میتوان از تار مو، خون، پوست، اثر انگشت و یا نوشیدنی باقی مانده برای این آزمایش استفاده کرد. و یا از ساعد پدرو فرزند خون میگیرند. در هرحال برای این آزمایش به نامه ی قانونی دادگاه و رضایت طرفین نیاز است.
- ازدواج 11
- اسناد ملکی 5
- پرسش و پاسخ حقوقی 5
- حضانت 5
- حقوق زن 7
- داستان یک پرونده 1
- دستهبندی نشده 3
- دعاوی تجاری 24
- دعاوی ثبتی 13
- دعاوی کیفری 51
- دعاوی مالی 14
- دعاوی ملکی 16
- دیوان عدالت اداری 1
- طلاق 12
- عکس نوشته 1
- قراردادها 8
- کاربران اختصاصی 0
- کلیپ صوتی 0
- مالک مستاجر 2
- مشاوره حقوقی 34
- مقالات 32
- نمونه پرونده 4
- وصول مطالبات 2
- وصول مطالبات 2
- وکیل خانواده 29
سلام پسرم ده سالشه وشوهرم باتوجه ب نفوذی ک داخل آزمایشگاه ژنتیک کهریزک واهوازداشت آزمایش Dnaاورده ک بچه ازنظرژنتیکی باپدرش تجنس ژنتیکی ندارن ومن هم مطمئنم ک بچه مطعلق ب شوهرمه بایدچطورثابت کنم
سلام وقت بخیر
1- احتمالا ایشون دادخواست نفی نسب دادن و به همین جهت به پزشکی قانونی ارجاع شده
2- هر نظری که از کارشناس یا پزشکی قانونی صادر بشه قابل اعتراض هست، شما هم اگر به این نظر اعتراض دارید حتما اعتراض کنید تا به مرجع بالاتر و تخصصی تر ارجاع بشه
موفق باشید
سلام،آقایی از همسرسابقشون فرزند دارن و الان دوباره که ازدواج کردن نمیتونن بچه دار بشن چون پزشک معالج براساس آزمایش های انجام شده فرمودند که آقا نمیتواند فرزندار بشه.حالا این آقا برای انجام آزمایشDNA از کجا باید شروع کنه که همسرسابق و فرزند تا جواب آزمایش نیومده اطلاع پیدا نکنن؟
سلام وقت بخیر
1. اولین قدم، جلب رضایت کتبی از طرفین آزمایش، یعنی همسر سابق و فرزند است. این رضایت باید بهطور آگاهانه و آزادانه و بدون هیچگونه اجبار یا فشاری اخذ شود. در صورت عدم رضایت یکی از طرفین، انجام آزمایش DNA به لحاظ قانونی و اخلاقی مجاز نخواهد بود.
2. مرد راهکاری که دارد می تواند ادعای نفی ولد: در این حالت، پدر مدعی است که فرزند منسوب به او، از او نیست.
3. ترجیحا حضوری با یک وکیل مشورت کنید
سلام وقتتون بخیر اگه پدر بدون هماهنگی و دستور قضایی و با پنهان کاری و فریب سعی به نمونه گیری و انجام ازمایش داشته باشه میشه ازش شکایت کرد یا نه؟
سلام وقت شما هم بخیر.
بله، مطابق قوانین ایران، اقدام به نمونهگیری و انجام آزمایش بدون رضایت فرد و به خصوص به صورت پنهانی و با فریب، جرم محسوب میشود.
چرا این عمل جرم است؟
نقض حریم خصوصی: هر فردی حق دارد بر روی بدن و اطلاعات پزشکی خود اختیار کامل داشته باشد. انجام آزمایش بدون رضایت فرد، به شدت حریم خصوصی او را نقض میکند.
آزار و اذیت روحی و روانی: این عمل میتواند باعث ایجاد استرس، اضطراب و آسیبهای روحی و روانی جدی برای فرد شود.
عدم رضایت: انجام هرگونه عمل پزشکی بدون رضایت فرد، خلاف اصول اخلاقی و قانونی پزشکی است.
چه اقداماتی میتوان انجام داد؟
در صورتی که چنین اتفاقی برای شما افتاده است، میتوانید:
شکایت کیفری: به دادسرا مراجعه کرده و از فرد خاطی شکایت کیفری کنید. جرمهایی مانند ضرب و جرح، تهدید، توهین و … که ممکن است در حین این عمل اتفاق افتاده باشد را نیز میتوانید در شکایت خود ذکر کنید.
شکایت حقوقی: برای جبران خسارات روحی و روانی ناشی از این عمل، میتوانید از فرد خاطی شکایت حقوقی کنید.
شکایت به سازمان نظام پزشکی: اگر پزشک یا فردی مرتبط با حوزه پزشکی مرتکب این عمل شده باشد، میتوانید به سازمان نظام پزشکی شکایت کنید.
چه مدارکی برای شکایت نیاز است؟
گواهی پزشکی مبنی بر انجام آزمایش بدون رضایت شما
شهادت شهود
هرگونه مدرک دیگری که نشاندهنده ارتکاب جرم توسط فرد خاطی باشد.
موفق باشید
سلام وقتتون بخیر من قبل از ازدواج حامله شدم الان طرف میگه بچه مال نیست من که از خودم مطمئنم باید چیکار کنم لطفا راهنمایی ام کنید.
سلام وقت بخیر
معذرت بابت تاخیر در ارسال جواب به دلیل مسافرت
مواردی که باید در نظر بگیرید:
اثبات نسب: مهمترین مسئله در این شرایط، اثبات نسب فرزند به پدر است. شما باید بتوانید با ارائه مدارک و شواهد قانونی، ثابت کنید که فرزند از پدر شما است. این مدارک میتواند شامل آزمایش DNA، شهادت شهود، پیامکها، مکالمات تلفنی، و هر مدرک دیگری که نشان دهنده رابطه شما با پدر کودک باشد، باشد.
اقدامات قانونی:
شکایت الزام به انجام آزمایش DNA: اولین قدم، طرح دعوی الزام به انجام آزمایش DNA در دادگاه است. با این کار، به صورت قانونی ثابت میشود که فرزند از چه کسی است.
تقاضای نفقه: بعد از اثبات نسب، میتوانید از دادگاه تقاضای پرداخت نفقه برای فرزند خود کنید. نفقه شامل هزینههای نگهداری، تغذیه، پوشاک، تحصیل و سایر هزینههای مربوط به رشد کودک است.
تقاضای ثبت نام فرزند: پس از اثبات نسب، میتوانید برای ثبت نام فرزند خود در شناسنامه و اخذ شناسنامه برای او اقدام کنید.
تقاضای حضانت: در صورتی که پدر کودک از پذیرش مسئولیت خودداری کند، میتوانید تقاضای حضانت فرزند را نیز مطرح کنید.
نکاتی که باید به آنها توجه کنید:
مشاوره با وکیل: به دلیل پیچیدگیهای قانونی این موضوع، بهتر است با یک وکیل متخصص در امور خانواده مشورت کنید. وکیل میتواند شما را در تمام مراحل قانونی همراهی کند و از حقوق شما دفاع کند.
جمعآوری مدارک: تمام مدارک و شواهدی که نشان دهنده رابطه شما با پدر کودک است را جمعآوری کنید.
صبر و حوصله: این روند ممکن است زمانبر باشد و نیاز به صبر و حوصله داشته باشد.
حمایت خانواده و دوستان: از حمایت خانواده و دوستان خود بهرهمند شوید.
مهمترین نکته این است که شما به عنوان مادر، حق دارید از حقوق خود و فرزندتان دفاع کنید.
توجه: اطلاعات ارائه شده در این پاسخ، صرفاً جنبه اطلاعرسانی دارد و به هیچ عنوان جایگزین مشاوره حقوقی تخصصی نیست. برای دریافت مشاوره دقیقتر، حتماً با یک وکیل مشورت کنید.
موفق باشید
باسلام. چه مدارکی لازم. برای ازمایش دی ان ای که ثابت کنیم بچه مال کیه البته برا رابطه نامشروع
سلام و عرض ادب
مدارک مورد نیاز برای انجام آزمایش DNA جهت اثبات نسب (پدری) در مواردی که رابطه خارج از ازدواج وجود داشته باشد، با توجه به قوانین و رویههای قضایی هر کشور و همچنین سیاستهای آزمایشگاههای ژنتیک، متفاوت است. اما به طور کلی، مدارکی که معمولاً درخواست میشود شامل موارد زیر است:
شناسنامههای قانونی: شناسنامه فردی که ادعای پدری میکند، شناسنامه مادر و فرزند.
سند ازدواج (در صورت وجود): اگر فرد مدعی پدر، با مادر فرزند ازدواج کرده باشد، ارائه سند ازدواج الزامی است.
گواهی تولد فرزند: گواهی تولد فرزند که در آن نام پدر ثبت شده است.
گواهی پزشکی قانونی: در مواردی که شکایت قضایی مطرح باشد، ممکن است نیاز به گواهی پزشکی قانونی باشد.
سایر مدارک: بسته به شرایط خاص هر پرونده، ممکن است مدارک دیگری مانند شهادت شهود، پیامکها، عکسها و… نیز مورد نیاز باشد.
مراحل انجام آزمایش DNA:
درخواست آزمایش: ابتدا باید درخواست انجام آزمایش DNA را به صورت کتبی به آزمایشگاه ژنتیک ارائه دهید.
نمونهگیری: از فرد مدعی پدر، مادر و فرزند نمونهبرداری انجام میشود. معمولاً نمونهبرداری از بزاق دهان انجام میشود، اما در برخی موارد ممکن است از خون نیز نمونهبرداری شود.
آزمایش: نمونههای دریافتی در آزمایشگاه مورد بررسی قرار میگیرند و پروفایل ژنتیکی هر فرد استخراج میشود.
مقایسه پروفایلها: پروفایل ژنتیکی فرزند با پروفایل ژنتیکی فرد مدعی پدر مقایسه میشود.
صدور نتیجه: پس از انجام آزمایش، نتیجه آزمایش به صورت کتبی به شما ارائه میشود.
نکات مهم:
اعتبار قانونی: برای اینکه نتایج آزمایش DNA در مراجع قضایی قابل قبول باشد، آزمایش باید در یک آزمایشگاه معتبر و با رعایت استانداردهای بینالمللی انجام شود.
هزینه آزمایش: هزینه آزمایش DNA بسته به نوع آزمایش و آزمایشگاه متغیر است.
محرمانگی: اطلاعات شخصی شما و نتایج آزمایش به صورت محرمانه حفظ میشود.
مشاوره حقوقی: توصیه میشود قبل از انجام هرگونه اقدامی، با یک وکیل مشورت کنید تا از حقوق خود آگاه شوید و بهترین تصمیم را بگیرید.
موفق باشید