وکیل اصفهان خیابان نیکبخت روبروی دادگستری ساختمان ماکان ۵ طبقه سوم واحد ۳۷
ساعات کاری: 9:00 الی 20:00

احتکار چیست+ مجازات آن در قانون ما

احتکار چیست؟ مجازات احتکار در قانون ما چیست؟ تعریف احتکار چیست؟ ممکن است این سوالات و ده ها سوال دیگر ذهن شما را درگیر خود کرده باشد. ما در این مقاله قصد داریم که شما را با احتکار و مجازات آن در قانون آشنا کنیم. پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید تا جواب این سوالات را به طور کامل و جامع بیابید.

احتکار چیست؟


مشاوره رایگان با وکیل اصفهان


احتکار چیست؟

اما بیایید قبل از این که به سراغ باقی نکته های احتکار برویم با هم بررسی کنیم که اصلا احتکار چیست و در قانون ما چه مجازاتی دارد. احتکار پنهان یا مخفی کردن کالایی ضروری است که در فروشگاه ها و در بین مردم این کالا کمیاب شده است. اما هدف محتکر، یعنی همان شخصی که این کالا ها را مخفی کرده است، چیست؟ وی چرا باید همچین کاری بکند و کالایی ضروری مثل روغن یا برنج را پنهان کند؟ آیا از انجام این کار هدف و دلیلی دارد؟ این مسئله شاید سوال خیلی ها باشد و ندانند که هدف افراد احتکار کننده چیست.

بیایید با یک مثال ساده این موضوع را برای شما روشن کنیم. فرض کنید یک فرد محتکر جنس و اقلامی ضروری را مثل روغن یا برنج انبار می کند و به بازار نمی دهد.  سپس وقتی که آن جنس در بازار کمیاب گشت و پیدا نشد، آن را در بازار عرضه می کند و قیمت آن را گران می کنند. در نتیجه مردم مجبور هستند، برای این که بتوانند نیاز خود را برآورده کنند، با قیمت بالاتر این محصولات را خریداری کنند. پس در اصل تمام این فرایند احتکار انجام می شود تا شخص محتکر بتواند پول بیشتری کسب کند.

مجازات احتکار چیست؟

مجازات احتکار چیست؟

در قسمت بالای مقاله به شما گفتیم که احتکار چیست و با یک مثال ساده آن را برای شما روشن کردیم. حال در این قسمت از مقاله می خواهیم به شما بگوییم که مجازات احتکار چیست. پس با ما همراه باشید. اگر فردی عملیات احتکار انجام دهد و نیازهای غیر ضروری مردم را از بازارها و فروشگاه ها جمع کند. سپس در مکانی انبار کند به پنج تا بیست و پنج سال حبس محکوم می شود. همچنین اگر فردی اقلام مورد نیاز بسیار ضروری مردم مثل روغن یا برنج را انبار کند به 70 تا 100 ضربه شلاق به علاوه 30 سال حبس محکوم می شود.


شرایط ملاقات با زندانی ها در قانون ما


هدف اصلی از انجام عملیات احتکار چیست؟

در بالا به شما گفتیم که مجازات این جرم چیست. حال در این قسمت از مقاله می خواهیم بگوییم که هدف اصلی از ارتکاب این جرم نا جوانمردانه چیست. چرا افراد محتکر این کار را انجام می دهند؟ آیا برای انجام این کار هدف خاصی دارند؟ در این قسمت از مقاله جواب این سوال های مهم را می دهیم. پس با ما همراه باشید. در بالا به شما این نکته را با یک مثال کوچک و جزئی گفتیم. ولی در این قسمت از مقاله با چند مثال ساده این موضوع را کامل تر و با جزئیات تر برای شما بازگو می کنیم.

وقتی یک محصول ضروری در جامعه مثل روغن را چند ماه از بازار ها جمع کنند یا در بازار کم شود مردم حریص می شوند. پس وقتی دوباره در بازار با قسمت بالا تری پخش می شوند مردم مجبور خواهد شد که آن را خریداری کنند. در نتیجه این افراد پول بیشتری کسب می کنند. این کار ناشایست فقط برای پول انجام می شود.

عنصر معنوی جرم احتکار

عنصر معنوی جرم احتکار

جرم احتکار از دسته جرم های عمدی محسوب می شود. به طور کلی سوء نيت عام فرد مرتكب شونده، دلالت به ارتكاب عمل جمع‌آوري و نگهداري ارزاق مورد نياز و ضروري عامه مردم به منظور نفع شخصي و به قصد افزايش قيمت است. علاوه بر این سوء نيت خاص او همانا ايجاد انحصار يا كمبود در عرضه اقلام ضروری به جهت اختلال در امر دستیابی مردم به مايحتاج ضروری زندگیشان است.

موارد احتکار چیست؟

احتکار در تمام نیازمندی ها و اقلام ضروری انسان، چه البسه، چه پوشاک و چه مواد خوراکی باشد، حرام است. در واقع این عمل به هر شکلی و در رباطه با هر چیزی، گناه و جرم بزرگی محسوب می شود.

احتکار در قرآن

احتکار در قرآن

علاوه بر قانون جمهوری اسلامی، در قرآن مجید نیز احتکار گناه بسیار بزرگی محسوب می شود. مثل کم فروشی که در قرآن مجید آمده است که گناه بزرگ و ناشایستی است. به طوری که در شش سوره از 114 سوره قرآن كم فروشي مورد مذمت قرار گرفته است.

سوره مطففين

اين سوره مباركه كه به نام كم فروشان معرفي شده است

ويل للمطففين الذين اذا اكتالوا علي الناس يستوفون . و اذا كالو هم او وزنو هم يخسرون.

واي به حال كم فروشان آنان كه وقتي چيزي را با پيمانه يا وزن از مردم تحويل مي گيرند كاملاً حق خود را استيفاء مي كنند ولي وقتي چيزي را تحويل مردم مي دهند در پيمانه و وزن كمتر مي دهند. آيا آن ها عقيده ندارند كه بعد از مرگ زنده خواهند شد و به روز بزرگ رستاخيز ايمان ندارند؟ روزي كه تمام مردم در پيشگاه خداوند براي تعيين سرنوشت خود مي ايستند.

سوره اسراء

در اين سوره مبارك قبل از اشاره به موضوع پيمانه و وزن صحيح به زنا و قتل نفس و تعدي به مال يتيمان اشاره شده است و كم فروشي در رديف اين گناه ها قرار گرفته است.

واوفوا الكيل اذا كلتم و زنوا بالقسطاس المستقيم . ذلك خير و احسن تأويلاً.

جنس را با پيمانه كامل و وزن درست تحويل بدهيد. كه اين كار خوب مي باشد و عاقبت بهتري براي شما در بر دارد.

سوره رحمن

والسماء رفعها و وضع الميزان . الا تطغوافي الميزان . واقيموا الوزن بالقسط ولاتخسروا الميزان.

آسمان را خداوند برافراشت و ميزان عدل را برقرار كرد. تا در آن چه وزن مي كنند تجاوز و تعدي روا نداريد و هر گاه چيزي را وزن مي كنيد عدالت و صحت ترازو را رعايت كنيد و آن چه را وزن مي كنيد كم ندهيد.

سوره انعام

در اين سوره مبارك خداوند متعال آن چه را بر بندگان خود حرام كرده است برمي شمرد. از جمله این موارد خودداري از شرك، احسان به والدين ، خودداري از كشتن اولاد خود از ترس فقر و تنگدستي، خودداري از فحشاء ظاهر و باطن، قتل نفس، خودداري از تجاوز و دست درازي به مال يتيم و در آخر صحت پيمانه، وزن و خودداري از كم فروشي است.

واوفوا الكيل و الميزان بالقسط

پيمانه را تمام و وزن را درست و عادلانه تحويل بدهيد

سوره اعراف

در اين سوره خداوند خطاب به قوم شعيب، اهالي شهر مدين، مي فرمايد پيمانه و وزن را تمام و كمال تحويل بدهيد و در مال مردم نقصان روا مداريد و در پهنه زمين پس از آن كه صلاح و اصلاح برقرار شد فساد را منتشر نكنيد و اين امر براي شما بهتر است اگر ايمان داشته باشيد.

شرایط احتکار چیست؟

شرایط احتکار چیست؟

شرایط وقوع جرم احتکار دو مورد است

اول نیاز مردم به کالای احتکار شده و پنهان شده. یعنی این که فروشنده، فروشگاه و عرضه کننده دیگری وجود نداشته باشد که انسان ها بتوانند از او کالای خود را تهیه و خریداری کنند. در اصطلاح فقهی به آن شرط عدم باذل طعام گفته می شود.

دوم شرط زمان و مکان است. چون در برخی روایات و حدیث ها، مدت احتکار را برای زمانی که کالایی فراوان است چهل روز و برای زمانی که سختی و قحطی است سه روز قرار داده اند. برخی از آن ها گمان کرده اند کمتر از آن محسوب نمی شود. اما این مورد درست نیست.

جمع بندی

در مقاله بالا به شما تمام نکات را درباره احتکار گفتیم. امیدواریم که از این مقاله لذت برده باشید و جواب تمام سوال هایتان را گرفته باشید. همچنین می توانید برای مشاوره و استفاده از خدمات در زمینه ی مسائل حقوقی و کیفری، با ما در وکیل اصفهان تماس حاصل فرمایید.

0 نظر

در حال حاضر هیچ نظری داده نشده است

نظر بدهید

Call Now Button